Ноќта на вештерките се случува да биде предвесник на сезоната на празници бидејќи со себе носи низа празници, вклучувајќи Велигден, Денот на благодарноста, Божиќ и Нова Година. Меѓутоа, во однос на тематиката Ноќта на вештерките се разликува од останатите и со тоа бара изолирано внимание од мобилните маркетери.

Во овој блог пост, ќе научите неколку врвни совети за тоа како да ја позиционирате вашата апликација за претстојниот празничен период и да ги зголемите стапките на привлекување и ангажирање на корисници.

Зошто Ноќта на вештерките е важен за вашата апликација?

При маркетинг на вашата апликација, вреди да се земе предвид вашата публика; Дали ги таргетирате потрошувачите во земји од прво ниво како САД? НРФ (Националната фондација за малопродажба) спроведе истражување во Америка за да открие дека 7 од секои 10 клиенти ќе го слават Ноќта на вештерките. Дополнително, NRF анализираше дека учеството на Ноќта на вештерките ќе напредува над нивоата пред пандемијата за да достигне вкупна потрошувачка од 10.6 милијарди долари од минатогодишните 10.1 милијарди долари. Оттука, би било мудар потег да се создаде стратегија за да се искористи овој празник кога има многу можности на пазарот.

Градење на бренд

Како што споменавме порано, Ноќта на вештерките има уникатна тема што го прави совршена прослава за да се изгради кампања наоколу. Маркетиншките стратегии кои ги вклучуваат веселите енергии на Ноќта на вештерките честопати привлекуваат орди на нови корисници, покрај тоа што ги ретаргетираат старите клиенти.

Засилување на продажбата

Покрај тоа што е катализатор за свесноста за брендот, Ноќта на вештерките е празник кога се клиентите најверојатно да направите импулсни набавки. Со правилни креативни и таргетирање, вашата апликација може да допре до вистинските корисници во вистинско време и да го искористи максимумот од Ноќта на вештерките со зголемување на стапката на купувања во апликација!

8 врвни маркетинг совети за Ноќта на вештерките за 2022 година

Стилизирајте ја вашата апликација (икона) за да одговара на темата

Кога сте во Рим, правете како што прават Римјаните. Бидете сигурни дека вашата конкуренција ќе биде напорна за да ја поставите естетиката на нивните апликации за да одговара на темата за Ноќта на вештерките. Есенските лисја, тиквите, страшилата и лилјаците се само врвот на ледениот брег; размислете да ја измените темата на вашата апликација за да го зголемите ангажманот со тековните корисници, како и со надворешните елементи како што е иконата на вашата апликација. Корисниците кои резонираат со вашата тема имаат поголема веројатност да ја преземат вашата апликација и во октомври, корисниците обично се расположени за една работа: Ноќта на вештерките.

Ажурирајте ги рекламните креативци со празнични теми

Мобилниот маркетинг би бил далеку од тоа каде што е сега во однос на успехот без неговиот столб: рекламни креативци. Рекламните креативци кои носат пораки на кои корисниците често им доделуваат вредност се успешни во однос на конверзијата. На Ноќта на вештерките, само со ажурирање на вашите креативци за да се разгледа темата на празникот, можете да обезбедите огромен поттик за стекнување на корисници. Размислете за туркање производи или услуги со тематика за Ноќта на вештерките и/или користете симболи насочени кон Ноќта на вештерките во вашиот уметнички дизајн за врвни резултати.

Користете Influencer Performance Marketing (IPM)

Најдобриот дел од користењето на IPM е тоа што голем дел од маркетинг напорите се преземени од страна на инфлуенсерот, оставајќи ви многу време да потрошите на други можности за Ноќта на вештерките. Инфлуенсерите имаат тенденција да имаат специфични следбеници (најчесто млада публика), што го олеснува маркетингот до одреден цел сегмент. Уште повеќе што тие строго ги следат темите, така што вашата апликација ќе биде навистина добро поставена за време на периодот на Ноќта на вештерките. Ако сакате да ги насочите младите корисници на кои ќе им ги продавате вашите производи/услуги, IPM е совршен метод. Упатете се кон Апликација Самурај за да стапите во контакт со посветен специјалист кој може да ви помогне да креирате IPM кампања со ROAS-Positive (Return on Ad Spend) сега.

Ажурирајте ги ангажманите со корисници во апликацијата

Дали на вашите корисници им испраќате известувања за притисок? Тие се совршени за потсетување на корисниците на вашето постоење, па зошто да не ја приспособите оваа важна алатка за да ја донесете прославата на Ноќта на вештерките на нивните екрани за известувања? Ова ќе биде совршен метод за да се направи вистинската продажба на вистинскиот корисник во вистинско време.

Осигурајте се дека достапноста на е-пошта е тема на Ноќта на вештерките

Може да биде напорен и досаден процес да се постават кампањи за е-пошта и е уште повеќе за читателите да ја добијат пораката - среќно е што празничната сезона е зад аголот затоа што сега можете правилно да ги тематизирате вашите пораки за да донесете малку поздравете ги вашите е-пошта. Можете да размислите за паметно формулирани линии на тема, креативни дизајни на е-пошта за Ноќта на вештерките и да ги поттикнете вистинските производи и попусти за најдобри стапки на конверзија.

Програми за лојалност за корисници кои купуваат предмети за Ноќта на вештерките

Што е подобро од корисникот да купи артикал? Корисник кој купува повеќе од една ставка! Старбакс го зголеми својот ангажман на корисници во апликација, како и продажбата со промовирање на своите програми за лојалност за да ги поттикне корисниците да купуваат повеќе кафе за да заработат валута во апликацијата за да добиваат подароци и гратис од гигантот за кафе. Не би била најлошата идеја да размислите да ја фрлите оваа идеја во вашиот маркетинг микс со тоа што ќе им понудите некои стимулации во апликацијата на корисниците кои купуваат производи, услуги или пакети на тема Ноќта на вештерките. Што нè доведува до следната точка.

Понудете производи со тема Ноќта на вештерките во пакети

Како сопственик на апликација, имате единствена можност да ги здружите ставките што вообичаено немаат врска една со друга. Декорација со стапче за метла и кутија бонбони, миризлива свеќа и хорор филм, може да се продолжи и понатаму. Идејата овде е да се максимизира продажбата на производи преку употреба на тематски пакети што ги слават прославите на Ноќта на вештерките. Ова би одело рака под рака со претходната маркетинг стратегија за стилизирање на вашата апликација, импулсот на клиентите за купување можеби нема да има шанса во однос на празничниот пакет во апликацијата на тема Ноќта на вештерките.

Понудете попусти за предмети со тематика за Ноќта на вештерките

Во деновите пред застрашувачкиот празник, маркетерите можат да понудат специјални попусти на артиклите со тематика за Ноќта на вештерките за да помогнат во зајакнувањето на продажбата и растоварувањето на акциите. Многу продавачи се одлучуваат за купување-2-земи-1-бесплатно за да ги подобрат настаните за додавање во кошничка во апликацијата. Само запомнете дека вашите попусти ќе бидат залудно потрошени напори ако не се соопштат на вашата публика. Тие треба да бидат насекаде низ вашиот е-пошта маркетинг, креативни реклами, притисни известувања и социјални медиуми!

Кога треба да започнете со маркетинг?

Сега знаете што да направите за да го искористите максимумот од Ноќта на вештерките, но можеби се прашувате кога да започнете.

Предвиден знак за започнување на вашите кампањи за апликации за Ноќта на вештерките е кога Starbucks ќе започне да го објавува својот потпис Pumpkin Spice Latte - што значи, кога ќе дојде октомври. Неопходно е да започнете многу однапред за да им се даде време на вашите креативци и маркетинг напори да добијат привлечност и да го постигнат својот врвен дострел. За неупатените, Ноќта на вештерките ќе биде на 31 октомври 2022 година (понеделник), затоа подгответе се за напорен викенд пред Ноќта на вештерките!

Заклучок

Рекламирањето во апликации и стекнувањето корисници може да биде напорен потфат, особено за време на празнични празници како што е Ноќта на вештерките.